Iστορία του Ελαιώνα

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015


Επίσκεψη στην Γεωπονική σχολή
Την προηγούμενη Τρίτη στις 24 Φλεβάρη, στα πλαίσια του project  <<ένα σχολείο  στον Ελαιώνα>>   επισκεφθήκαμε την γεωπονική σχολή Αθηνών.



 Εκεί μας ξενάγησαν φοιτητές σε αρκετούς χώρους και εργαστήρια της σχολής. Στο τμήμα
μελισσοκομίας και υφαντουργίας  πληροφορηθήκαμε για την εκτροφή μελισσών και μεταξοσκώληκα  και αντικρίσαμε μελίσσια και μηχανές παρασκευής υφάσματος .














 Στο τμήμα τυροκομίας είδαμε τον τρόπο παρασκευής τυριού ενώ μάθαμε κάποιες αλήθειες και ψέματα για το γάλα που διανέμετε καθημερινά και την προέλευση των πόρων για την παραγωγή της φέτας.





. Εκτός από αυτά, επισκεφτήκαμε το τμήμα ιχθυοτροφίας όπου υπήρχαν ενυδρεία με οξύρυγχους και άλλα είδη ψαριών i

χθυοτροφίας.











 Τέλος, μας οδήγησαν στα θερμοκήπια και στα χωράφια όπου χρησιμοποιούνται για πειράματα και έρευνα στις καλλιέργειες λαχανικών και όχι μόνο














 Η εμπειρία αυτή μας πρόσφερε αρκετές γνώσεις για προϊόντα που υπάρχουν στην καθημερινότητα μας και αντικρίσαμε χώρους έρευνας και πειραμάτων που αποτέλεσαν επιρροή και έμπνευση για πολλούς από εμάς!!















Β4 ΤΑΞΗ
6Ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ
Το κείμενο παρουσίασης της εκπαιδευτικής επίσκεψης επεξεργάστηκαν οι :
Ρηγάτου Βασιλική, Σπύρου Ελένη
Τις φωτογραφίες τράβηξαν οι :
Ρηγάτου Ειρήνη, Σιούλου Βαρβάρα



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΉ ΣΧΟΛΗ




Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ανώτατο εκπαιδευτικό  ίδρυμα που λειτουργεί με τη  μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και με πλήρη αυτοδιοίκηση. Εποπτεύεται και επιχορηγείται από το κράτος, πιο συγκεκριμένα η εποπτεία ασκείται από το υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων. Η οργάνωση και η λειτουργία του διέπονται από τις διατάξεις  του νόμου 1268/1982, σχετικά με τη «δομή και τη λειτουργία  των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» όπως αυτός συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε μεταγενέστερα. Ο οργανισμός και ο εσωτερικός κανονισμός  του  ιδρύματος καθορίζουν τα σχετικά με την εσωτερική διάρθρωση , την οργάνωση και τη λειτουργία του. Κεντρικά διοικητικά όργανα είναι η σύγκλητος (ανώτατο συλλογικό όργανο διοίκησης) , το πρυτανικό συμβούλιο (ανώτατο εκτελεστικό όργανο και εισηγητικό προς τη σύγκλητο) και οι πρυτανικές αρχές. Ο πρύτανης είναι το ανώτατο μονομελές διοικητικό όργανο και στο έργο του συνεπικουρείται από δύο αντιπρυτάνεις: τον αντιπρύτανη οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης και τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού. Στο Γ.Π.Α λειτουργούν τα εξής τμήματα:  α) φυτικής παραγωγής ,β) ζωικής παραγωγής, γ) γεωπονικής βιοτεχνολογίας ,δ) επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, ε) αξιοποίησης φυσικών πόρων και γεωργικής μηχανικής, στ) αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης και ζ) γενικό τμήμα. Το Γ.Π.Α αποτελεί μετεξέλιξη της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε με τον νόμο 1844/1920 επι κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου και υπαγόγόταν στο υπουργείο Γεωργίας.
Κατά το χρονικό διάστημα 1937-43 ενσωματώθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1944 άρχισε η νέα περίοδος   λειτουργίας του, που συνοδεύτηκε με τη δημιουργία νέουκεντρικού μεγάρου, την ίδρυση νέων εργαστηρίων, την εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και την απόκτηση νέων αγροκτημάτων για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών. Το 1947 καθιερώθηκε πενταετής φοίτηση και από το1948 άρχισε η λειτουργία τμημάτων ειδικοτήτων. Το 1985 με το προεδρικό διάταγμα 377/1989 , η ανώτατη σχολή  Αθηνών αναβαθμίστηκε, μετονομάστηκε σε Γεωργικό Πανεπιστήμιο και ιδρύθηκαν ,εκτός από το γενικό τμήμα, άλλα επτά ανεξάρτητα τμήματα. Τέλος με το προεδρικό διάταγμα 226/1995 μετονομάστηκε σε Γ.Π.Α

Για τη συλλογή πληροφοριών εργάστηκε η Εύη Ρούμπου.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου